Wat mag je niet eten wanneer je zwanger bent?

Gepubliceerd op: 2 februari 2023

Zwangerschap is een spannende tijd voor elke vrouw, maar het is belangrijk om op te letten wat je eet. Sommige voedingsmiddelen kunnen gevaarlijk zijn voor jou en je ongeboren kind. Hieronder vind je een lijst met voedingsmiddelen die je het beste kunt vermijden tijdens je zwangerschap.

 

Rauw of onvoldoende gekookt vlees

Rauw of onvoldoende gekookt vlees, zoals tartaar of carpaccio, kan besmet zijn met listeria. Dit is een bacterie die zeer gevaarlijk is voor zwangere vrouwen en kan leiden tot een miskraam of zwangerschapsvergiftiging. Zorg ervoor dat je altijd voldoende gekookte vleesproducten eet.

 

Rare kaas

Sommige soorten kaas, zoals brie, camembert of roquefort, kunnen besmet zijn met listeria. Het is het beste om deze soorten kaas te vermijden tijdens je zwangerschap en in plaats daarvan voor gekookte kaassoorten te gaan, zoals cheddar of Goudse kaas.

 

Rauwe eieren

Rauwe eieren kunnen besmet zijn met salmonella. Dit kan leiden tot zwangerschapsvergiftiging en daardoor tot complicaties tijdens je zwangerschap. Zorg ervoor dat je altijd voldoende gekookte eieren eet en vermijd producten die rauwe eieren bevatten, zoals mayonaise of Hollandaise saus.

 

Vis met een hoog gehalte aan mercury

Sommige soorten vis, zoals tonijn, zwaardvis en haai, kunnen een hoog gehalte aan mercury bevatten. Mercury is schadelijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van het ongeboren kind. Het is het beste om deze soorten vis te vermijden tijdens je zwangerschap en in plaats daarvan voor licht verzadigde vissoorten te gaan, zoals zalm of haring.

 

Koffie en cafeïne

Hoewel het oké is om af en toe koffie te drinken tijdens je zwangerschap, is het belangrijk om het aantal koppen per dag te beperken. Te veel cafeïne kan leiden tot complicaties, zoals een miskraam of vroeggeboorte. Het is het beste om het aantal koppen koffie per dag te beperken tot maximaal 200 milligram.

Meer lezen?