Bleh! Poets je tanden eens…

Gepubliceerd op: 27 februari 2023
tanden poetsen

Je hebt het vast al wel eens meegemaakt dat iemand voor je stond met een slechte adem en je direct aan jezelf begon te twijfelen of jij ook zo ruikt. Toch is een slechte adem niet alleen vervelend voor jezelf, maar ook voor een ander. Het gevoel dat iemand een stap achteruit moet zetten wil niemand? Toch heeft een ruime 35% van de wereldbevolking last van een slechte adem .Hoe krijg je een slechte adem en hoe kom je van een slechte adem af?

 

Het ontstaan van een slechte adem

In je mond leven veel verschillende soorten bacteriën. Eén daarvan is de Anaërobe bacterie. Dit kan de slechte geur in je mond veroorzaken. De bacterie kan het beste overleven door zich te plaatsen in het gedeelde van de mond met het minste zuurstof en vocht. Ook krijgen de bacteriën in de mond de kans om etensresten om te zetten in gassen, wat zich resulteert in een slechte adem. Een tijdelijke slechte adem kan ook ontstaan door redenen zoals alcohol, roken en bepaalde voeding.

 

Een stinkende tong

Kijk je wel eens naar je tong en had je op dat moment een witte tong of een gele tong? Dan kan dat ervoor zorgen dat iemand die net te dicht bij je staat toch een stapje achteruitzet. Dit komt doordat de tong een zuurstofarm weefsel is die ervoor zorgt dat het voor bacteriën aantrekkelijk is om daar de settelen. Bacteriën hebben weinig zuurstof en vocht nodig wat door de ruwe structuur van de tong heel aantrekkelijk is. Door hun heerlijke nieuwe plek kunnen zij ook nog eens snel groeien.

 

Ontstoken tandvlees

Heb je bloed bij het tandenpoetsen? Dan kan dat komen door ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees ontstaat doordat bacteriën en eten een plek weten te vinden tussen het tandvlees, waardoor het gaat ontsteken. Dat zorgt ervoor dat bacteriën weer een broedplaats hebben en je meer uit je mond ruikt. Dit ook in combinatie met ophoping van tandsteen zorgt ervoor dat je tandvlees ziek wordt.

 

Hoe voorkom je een slechte adem?

Om toch weer goed voor de dag te komen met je adem moet je er toch zelf echt wat voor doen. Het belangrijkste is om goed je tanden te poesten en op het laatst nog flosdraad/tandenstokers te gebruiken. Om je tong te reinigen kan je het beste een tongschraper gebruiken of zacht met je tandenborstel over je tong te poetsen. Ook is het belangrijk om jaarlijks naar te tandarts te gaan en eventueel naar de mondhygiënist. Nu hoef jij je in ieder geval geen zorgen meer te maken!

 

Meer lezen?