20170912 Hutten Peter Klosse 4689 1024x683

Smaakcheck

Waarom dit project?

Smaak is één van de vijf zintuigen van het menselijk lichaam, naast reuk, het gezichtsvermogen, gehoor en gevoel. Alle zintuigen spelen een rol bij de beoordeling van een voedingsmiddel. Meer dan de helft van patiënten met kanker ervaart vroeg of laat een verandering in smaak. Het smaakgeheugen komt niet meer overeen met de smaak van nu. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de voedingstoestand, maar ook voor het plezier rondom eten.

Het project

De Smaakcheck is ontwikkeld om mensen die last hebben van smaakveranderingen beter te helpen. De smaaktheorie van Peter Klosse is verwerkt in een Smaakcheck waarin vijftien vragen helpen bij het ontdekken van de voorkeur, of anders gezegd het persoonlijke smaakprofiel. De smaakprofielen zijn grofweg in te delen in: Strak, Droog en Filmend. Het mondgevoel strak is meestal het gevolg van zuren en zouten. Ook een lage temperatuur en koolzuur geven een strak mondgevoel. Een filmend mondgevoel is meestal het gevolg van vet en suikers en ietwat romige ingrediënten. Ook eiwitten kunnen filmend zijn. Denk maar aan de dooier van een zacht gekookt ei. Een droog mondgevoel gaat over knapperige en krachtige smaken. Een gerecht moet een zogenaamde ‘bite’ hebben. Vlees en vis moeten bijvoorbeeld een korstje hebben. Binnen elk smaakprofiel hebben we verschillende producten in een smaakwiel gegoten waarvan we verwachten dat ze aansluiten bij de persoonlijke smaak.

Wat hebben we bereikt?

Deze verwachting is getoetst bij oncologie patiënten in ziekenhuis Bernhoven. Patiënten vulden de Smaakcheck in en aten vervolgens drie weken volgens het smaakprofiel. Patiënten zeiden hierover: “De romige producten smaken beter in mijn mond, het geeft een soort laagje in de mond. Hierdoor heb ik minder last van mijn droge mond en de metaalsmaak is ook verminderd.” En verder: “Ik heb meer energie gekregen. Wellicht komt dat door het aanpassen van mijn voeding, want mijn behandeling is gelijk gebleven." Het is opvallend dat 86% volgens het filmende profiel, of een combinatie hiervan, gegeten heeft. Een filmend profiel lijkt beter gewaardeerd te worden.

De Smaakcheck staat inmiddels live op www.smaakcheck.nl en wordt door diverse medisch specialisten ingezet bij de behandeling van kinderen en volwassenen met kanker.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door: